Hoewel dit vroeger bijna nooit voorkwam, is studeren in het buitenland nu populairder dan ooit. Vooral stages in bijvoorbeeld het 3e jaar van het HBO worden vaak in het buitenland gedaan en een tijdje je minor volgen in een ander land is ook niet meer ondenkbaar. Voor de meeste mensen is het vaak één groot avontuur. Je leven vorderen op onbekend terrein is altijd spannend, maar dat brengt juist veel voordelen met zich mee. Het kan namelijk erg positief uitpakken voor je persoonlijke ontwikkeling, je taal en het biedt vooral veel kansen voor je verdere carrière. Ook mij heeft het op meerdere vlakken veranderd en ik heb er meer van geleerd dan ik ooit had gedacht.

Persoonlijke ontwikkeling
Ik denk dat het mij vooral op dit vlak heel veel heeft veranderd. Donker vond ik maar eng, ik deed 100 rondjes door het huis als ik alleen thuis was en in de stad auto rijden gaf mij alleen maar stress. Mijn aller eerste nacht in Curacao vergeet ik dan ook nooit. Ik heb geen oog dicht gedaan, want ik was doodsbang. Bang voor kakkerlakken, inbrekers en alle andere griezelige scenario’s die ineens door mijn hoofd spookten. De eerste maand zat ik er serieus soms tegenop om te slapen en hebben ze mij altijd tot m’n studio thuis moeten brengen. Maar toch eindigde ik uiteindelijk met nachten zonder stress of angst, scheurde ik het hele eiland over met de auto (zelfs als ik geen idee had waar ik was en waar ik heen moest) en lachte ik mezelf een klein beetje uit voor mijn angstwekkende gedrag. Daarnaast leerde ik vooral mezelf kennen, kon ik een stuk beter mijn prioriteiten stellen en was ik veel ondernemender toen ik weer naar Nederland terugkeerde.

De taal
In Curacao ging ik stage lopen als journalist bij een Engelstalige krant. Engels was niet mijn sterkste punt en ik was vooral erg onzeker om het te spreken. Maar ineens moest ik wel. Ik werd in het diepe gegooid en daar ben ik ze voor eeuwig dankbaar voor. Ik heb de meest interessante interviews gehouden, de leukste gesprekken gevoerd en ontelbaar veel artikelen geschreven in het Engels. Natuurlijk ging dit niet altijd even makkelijk, vooral in het begin maakte ik fouten. Maar ik leerde dat dit kon. Dat ik fouten mocht maken en ik hier alleen maar van leerde. Mijn collega’s waren Amerikaans, dus ik moest wel Engels praten. En dat deed ik. Uiteindelijk zelfs zonder moeite of schaamte. In Miami kon ik ook niet anders. Ik kreeg les in het Engels en alle andere studenten kwamen uit een ander land. Ik was niet meer bang om het verkeerd uit te spreken en ik deed maar gewoon. Niet nadenken over wat andere mensen denken en gewoon doen is de beste manier om een taal te leren en er uiteindelijk ook beter in te worden. En vooral heel hard lachen om je eigen en elkaars fouten die je hoe dan ook gaat maken.

Carrière
Ondanks dat het natuurlijk erg belangrijk is om jezelf te verbeteren, is dit punt ook een heel groot voordeel. Wanneer je eindelijk klaar bent met school, moet je op zoek naar een baan. Maar jij bent niet de enige. Er zijn nog veel meer mensen die klaar zijn en die net zo graag aan de slag willen. Daarom moet je jezelf onderscheiden van de rest en dat kan juist heel goed met wat buitenland ervaring. De mensen bij het bedrijf snappen de bovenstaande punten namelijk ook en zij zien dat als een aanwinst voor hun bedrijf. Ik heb er bij mezelf tot nu toe ook alleen nog maar positieve dingen over gehoord. Daarnaast viel het mij op dat de mensen tegen wie op kijk en die het werk doen wat ik graag wil doen, ook allemaal wel iets in het buitenland hebben gedaan. Is het geen stage, dan is het wel een uitwisseling, minor of (vrijwilligers)werk.

Dit zijn voor mij een aantal van de voordelen van mijn tijd in het buitenland. Daarnaast heb ik nog nooit iemand gesproken die er spijt van heeft gehad. Dus twijfel je ook maar een heel klein beetje? Gewoon doen, het levert je gegarandeerd veel meer op dan je van te voren maar kunt denken!