Een jaar geleden vond je hier nog een collectie van spontane uitgaansfoto’s, gecombineerd met wat selfies. Op dat moment vond ik het wel een leuke foto en nog geen minuut later stond hij op Instagram. De laatste maanden ben ik mij hier iets meer in gaan verdiepen en kies ik nu toch wat bewuster mijn foto’s uit. Dit komt vooral omdat een heel groot deel van mijn stage zich afspeelt op het gebied van Instagram en andere social media kanalen. Ineens kwam ik erachter dat dit inderdaad een fulltime job is. Bewerkingprogramma’s, filters, beschrijvingen, diversiteit creëren en ‘fotoshoots’ houden zijn maar een paar begrippen van de onwijs grote waslijst waar je mee bezig moet zijn wil je een beetje groeien in volgers.

Jaloers dat ik trouwens kan worden op meiden waar élke foto perfect van is. De juiste pose, locatie, make up, kleding, licht én bewerking. En dit is niet één foto per week, nee sommigen plaatsen er wel drie per dag. Omdat ik mij er ook wel iets meer in wilde verdiepen, ging ik ook maar wat proberen. Maar wat nou he.. wat als je net als ik een knalrode neus krijgt na 5 minuten buiten staan? Wat als je haar ongelofelijk gaat pluizen van die wind? Als je na 100 poses nog steeds niet ‘jouw kant’ hebt gevonden? Als je je diep schaamt voor elke voorbijganger die getuige is van jouw amateuristische fotoshoot? Oh en wat als je niet 24/7 een fotograaf bij je hebt (mijn zusje kan mij wel schieten als ik na 20 foto’s nog steeds niet tevreden ben)? HOE krijg ik dan toch die perfecte foto?

Want stel, ik heb met mijn medestagiaires in de lunchpauze snel een paar foto’s gemaakt bij de Amsterdamse grachten (lekker origineel ook..). Met heel veel geluk heb ik een foto gevonden die er op zich wel mee door kan. Hoe krijg ik hem dan zo bewerkt dat het lijkt alsof hij zo uit een tijdschrift is geplukt? Maar het aller belangrijkste, hoe zorgen jullie ervoor dat ALLE foto’s op je Instagramaccount zo goed bij elkaar passen? Ik heb ontelbaar veel voorbeeldfilmpjes gekeken, zoveel mogelijk tips opgevolgd en nog steeds krijg ik ze niet helemaal hoe ik het zou willen. Dacht ik namelijk dat ik eindelijk de belangrijkste tools had verzameld, koop ik gewoon door mijn spontaniteit een verkeerd pakket van bewerkingsfilters in de APP store (want ja, daar moet je dus echt voor betalen). Ik wilde toch liever een ander kleureffect.. Doei €4.99 en doei perfecte foto’s.

Daar kan ik dus behoorlijk chagrijnig van worden, als de foto niet lukt zoals ik hem in mijn hoofd had gepland. Want waarom gaat iedereen er met zo’n mooie foto vandoor en lukt het mij niet eens om één leuke en Instagramwaardige foto te schieten. Waarschijnlijk denken veel mensen nu van ‘stel je niet zo aan het is maar social media’. Maar weten jullie dat er een ongelofelijke business achter dit kanaal zit? Gigantische geldbedragen worden er betaald door merken aan bekende bloggers om even een foto te maken met een bepaald kledingstuk. De grootste vakanties worden uitgegeven aan deze influencers om een aantal plaatjes op Instagram te plaatsen. Het lijkt een droom he? Maar toch is het zo. En in de wereld van PR en bloggers is dit niet eens meer bijzonder want geloof me, dit is de nieuwe vorm van reclame en marketing. En nee, ik bedoel hier helemaal niet mee dat ik daarom mij meer ben gaan verdiepen in mijn account en foto’s. Maar als je hier op je stage de hele dag mee te maken hebt, is het wel zo handig om zelf ook een beetje op de hoogte te zijn.. toch?

Ik ga nog even verder met het maken van de foto voor dit artikel, wish me luck… 😉

Liefs,
Melissa

schermafbeelding-2017-02-05-om-19-00-58