Lig ik dan, woensdagmiddag half 4. Mijn werkweek zit er alweer op. Zojuist afgesloten met een gigantische 183767819 klapper als vuurwerk. In Nederland zouden ze hier een hele weg voor afzetten, hier knallen ze hem gewoon af tussen de auto’s door zonder enige stress. Mijn stage waar ik al die maanden naar uitkeek zit er alweer bijna op. Ik zie alles nog precies voor me hoe ik de eerste keren naar het strand ging met de meiden die nu voelen als vriendinnen die ik al jaren ken. Het is nu bijna de laatste dag van het jaar en ineens heb ik een groot besef van wat er eigenlijk allemaal is gebeurd. Dit jaar is er veel gebeurd, heel veel.

Het is een jaar geweest waarin ik vooral heel veel heb geleerd. Niet omdat ik zoveel met mijn neus in die schoolboeken heb gezeten, maar meer om alles wat ik heb meegemaakt. In mijn wekelijkse column in de krant vraag ik onder andere medestudenten waarom zou nou voor Curaçao hebben gekozen en niet gewoon een stage in Nederland hebben gezocht. Waarom ik eigenlijk voor dit hele avontuur heb gekozen?

Daar heb ik denk ik niet echt een specifieke reden voor. Ik heb altijd ik geroepen dat ik naar het buitenland zou gaan als ik de kans kreeg. Weg van Nederland, weg van de dingen die iedereen doet. Ik wilde niet in het werken-eten-slapen ritme terecht komen, ik wilde met een verhaal terugkomen dat andere mensen zou boeien en inspireren. Ik wilde een mooi land. Iets totaal anders dan Nederland, waar de mensen niks te zeuren en te zeiken hadden en waar elke vrije minuut zou voelen als vakantie.

Ineens was Curaçao daar. Ik was vastberaden en niemand kon mij nog ompraten. Ik had het al geregeld voordat ik het überhaupt aan veel mensen had verteld. Dat is absoluut de beste keus uit mijn leven geweest. Thuis gooide ik de was in de mand en stond het de volgende dag weer schoon voor me neus, kreeg ik altijd het juiste eten en de huur betalen stond al helemaal niet in mijn maandelijkse planning. Ik had wel al een aantal mooie steden gezien, maar verder dan Europa kwam ik niet. Hier heb ik vooral geleerd wat écht belangrijk is in het leven.

2015 was in ieder geval een jaar waar ik heb geleerd om met emoties om te gaan. Veel emoties op hetzelfde moment. En ook al heb ik soms het gevoel dat ik die gevoelens allemaal niet meer heb of ze juist allemaal door elkaar lopen, ik weet dat het ergens goed voor was. Ik weet nu dat alles niet loopt zoals je hoopt, maar ik weet wel dat ik heel blij moet zijn met alles wat in deze 5 maanden heb kunnen zien en doen.

Hele fijne jaarwisseling iedereen & I’ll wish you all the best!